Sahara zand en schoonmaken zonnepanelen
Eind maart werden we verrast door een laag Sahara zand dat neerdaalde op onze tuinmeubelen, auto’s en zonnepanelen. En er zou misschien een nieuwe lading bijkomen. De stoflaag spoelde niet zomaar van onze auto’s. Het regende zelfs helemaal niet. De borstel met water of de wasstraat was nodig om het te verwijderen.
Inmiddels is er sneeuw gevallen en zie: auto’s die niet direct werden gewassen blijken nu toch weer schoon. Grote kans dat dus ook onze zonnepanelen weer op vol vermogen werken. Hoeven we gelukkig niet onmiddellijk het dak op om de stof te verwijderen.
Moet je je zonnepanelen wel regelmatig schoonmaken?
In principe hoeft dat niet. In de eerste plaats omdat er al een dunne vuilafstotende laag op is aangebracht en omdat zonnepanelen in een bepaalde hellingshoek liggen (op een schuin dak meer dan op een vlakke bodem) spoelt het vuil automatisch door het regenwater weg.
Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken?
Als je ze toch wilt schoonmaken neem dan de nodige veiligheidsmaatregelen. Ga niet zo maar een schuin dak op en zet het systeem eerst uit. Gebruik wel een tuinslang maar geen hogedrukspuit. Neem ook geen schuursponsje, geen ruitenkrabber en geen algemeen reinigingsmiddel. Het afnemen kan met een zachte natte spons of een doek. Doe het niet in de volle zon, maar vroeg in de ochtend of als het gaat schemeren. Overdag, in de volle zon, kunnen de panelen heel warm worden.
Wat doet zo’n dun laagje Sahara zand voor de opbrengst van onze zonnepanelen? Eerder vermeldden we dat volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, het maar liefst 10 procent in opbrengst scheelt . Het bedrijf deed onderzoek naar de opwekking van elektriciteit vóór 16 maart en daarna.
Volgens het KNMI is neerslag met Saharazand een eeuwenoud verschijnsel dat sinds 1900 zo’n vijftien keer op uitgebreide schaal in ons land is voorgekomen. Meestal spoelt het losse vuil met een regenbui goed weg van zonnepanelen. Maar door het aanhoudend droge weer bleef het stof liggen.