Infrarood verwarming
Comfortabele stralingswarmte
Infraroodverwarming als hoofd of bijverwarming? Beide is mogelijk.
Infraroodverwarming bestaat uit onzichtbare infrarode straling. Deze straling werkt op dezelfde manier als de zon, maar dan zonder de schadelijke UV-straling. Anders dan bij een terrasverwarmer, is dit type infraroodstraling niet schadelijk. Infraroodverwarming is niet zo efficiënt als aardgas. Als je er zelf de stroom voor opwekt is het in elk geval duurzaam, maar als je er grijze stroom voor gebruikt niet.
Je kan infraroodpanelen monteren aan wand of plafond, of infraroodmatten als vloerverwarming, wandverwarming of plafondverwarming toepassen. Verwarmen met behulp van infraroodpanelen is een echte no-regret maatregel. Infraroodverwarming voel je direct. Primair wordt niet de lucht, maar worden voorwerpen, wanden en mensen verwarmd. Secundair wordt ook de ruimte verwarmd. De warmte voelt
behaaglijk en vanwege de sterke vermindering van luchtstromen wordt er minder stof, huismijt
en bacteriën verplaatst. De panelen zijn eenvoudig aan te brengen, Het vergt geen onderhoud en is geruisloos. Met een afstandsbediening en/of een app op de telefoon is de temperatuur in elk vertrek of een segment van een ruimte apart per tijdseenheid in te stellen.
De panelen zijn eenvoudig aan te brengen, ze vergen geen onderhoud en zijn zijn geruisloos. Met een afstandsbediening en/of een app op de telefoon is de temperatuur in elk vertrek of een segment van een ruimte apart in te stellen. Voor de aansluiting is alleen stroom nodig. De investering is relatief laag. De prijs van één paneel is o.a. afhankelijk van het vermogen en ligt ongeveer tussen de de € 300,- en € 700,- Voor kleine ruimtes voldoet 1 paneel, voor grotere zijn 2 tot 4 panelen nodig. Het is altijd maatwerk. Voordeel is dat het systeem modulair is.
Je kan het stapsgewijs, bijvoorbeeld kamer voor kamer, in gebruik nemen (naast de huidige CV installatie). Uiteraard zal het stroomverbruik aanzienlijk toenemen. Voor een complete woning kan dit wel tot 6.000 kWh oplopen. Hiervoor zijn ca.15 zonnepanelen nodig (van 370 Wp).
Infrarood als spot- en ruimteverwarming
Infraroodverwarming wordt als spotverwarming gebruikt om een specifieke plek te verwarmen in een ruimte. Bijvoorbeeld de zithoek, een bureau of de eettafel.
Ook ruimtes die een paar uur per dag gebruikt worden, zoals de badkamer, de studeerkamer of de slaapkamer. Het zorgt voor warmte en meer comfort in die ruimtes op de momenten dat u het nodig heeft.
https://regionaalenergieloket.nl/zevenaar/energiebesparen/infraroodverwarming?page=2
Infrarood als hoofdverwarming
Tot nu toe werd infraroodverwarming alleen geadviseerd als bijverwarming.
Dankzij nieuwe infraroodtechnieken met een groter stralingsbereik kunnen nu zelfs bedrijfshallen en slecht geïsoleerde woningen voldoende worden verwarmd.
Je kan stapsgewijs, bijvoorbeeld kamer voor kamer, in gebruik nemen (naast de huidige CV installatie). Uiteraard zal het stroomverbruik aanzienlijk toenemen. Voor een complete woning kan dit wel tot 6.000 kWh oplopen. Hiervoor zijn ca.15 zonnepanelen nodig (van 370 Wp).
Bij een totaal gasloze verwarming zal er een alternatief moeten komen voor het warme tapwater, bijvoorbeeld een elektrische boiler of een elektrische geiser.